Cat de real sau virtual este Euro?

Datorita cercetarilor recente din domeniul neurologie stim ca deciziile financiare sunt generate in creierul mic, fiind singura parte a creierului care o mai avem in comun cu reptilele. Chiar si fara studii neurologice ne este uzual din argou termenul „soparlei” pentru a exprima o viclenie, minciuna sau o pacaleala. In comun cu reptilele avem si acele decizii ale creierului mic care au favorizat si acceptarea unei monede, care este comuna doar dupa denumire cat si obiectul deciziei noastre, dupa dictiunea de argou.
Se pare ca planurile marilor creiere europene care au decis adoptarea unitatii monetare strict afirmative, realizata prin puterea sugestiei datorita unei denumiri comune a acesteia menita sa inspire un sentiment de unitate europeana au fost preluate integral de procesul decizional al creierului mic.

Asadar deciziile financiare ale cetatenilor obisnuiti, pe masura si capacitatea creierului mic au reflectat doar asupra unor aspecte extrem de primare si elementare ale tranzactiilor, fara putere de analiza a sistemului in ansamblu. Un produs al creierului mic nu permite intrebari de genul cum ar fi: Sunt bancnotele germane sau austrieci mai sigure decat altele? Obligatiunile suverane din Irlanda, Italia, Spania, Portugalia si Grecia sunt in prezent pentru investitori un factor de risc considerabil; Aceiasi ratiune se aplica si bancnotelor euro din aceste tari. Nu sunt toate bancnotele euro din spatiul euro la fel? Ar fi posibil ca in caz de faliment al Greciei valoarea bancnotelor euro emise in Grecia sa nu mai aiba aceiasi valoare ca si celelalte bancnote euro emise in Germania? Cu toate ca optic bancnotele din zona euro arata identic, in caz de dizolvare a uniunii monetare bancnotele poarta particularitati de inseriere teritorial-statala.

Banca Centrala Germana si Banca Centrala Europeana au lansat o pagina speciala pe internet pentru intrebarile cele mai actuale. Una dintre intrebari este daca „numarul de serie a bancnotelor reprezinta initialele unei tari membre a UEM”. Raspunsul este: „In baza numarului de serie putem identifica care banca centrala din zona Euro (Sucursala a Bancii Centrale Europene / SBCE) a emis bancnota”. Bancnotele europene sunt usor de identificat cu ajutorul numarului de serie: trebuie doar sa stim ceea ce Consiliul Guvernator nu a pronuntat niciodata, si anume faptul ca tarilor ordonate alfabetic (dupa limba nationala) le-a fost atribuita litera din alfabetul inversat. Astfel, de exemplu, bancnota Belgiei – Belgie/Belgique – ca prima tara dupa alfabet a primit ultima litera, „Z”, iar Finlanda – Suomi/Finland – ca ultima tara a alfabetului a primit a douasprezecea litera, „L”. Bancnotele Bancii Nationale Austriece sunt marcate cu un „N”, iar cele ale Bancii Federale Germane cu un „X”. Singura exceptie de la acest sistem o face Banca Nationala Elena – Ellas – careia i-a fost atribuita antepenultima litera rezervata pentru Banca Nationala Daneza – Danmark – „Y”.

Acest punct de vedere il confirma si Max Otte, profesor de Economie Internationala si a comertului exterior de la Universitatea de Stiinte Aplicate din Worms (Germania) si avertizeaza totodata de bancnote din tarile mentionate. Codul de tara este un semn ca dezmembrarea Sistemului Monetar European a fost deja prevazut inainte de a fi pus in vigoare. Situatia prezentata nu se rezuma doar la a raspunde la un set de cerinte de ordin logistic, ci reflecta o „soparla” de a controla separat (la nivel de stat membru) anumite riscuri, precum riscul excluderii a diferitelor state din Uniunea Monetara Europeana (UEM). In cazul in care o tara decide iesirea din U.E.M. s-ar scoate din circulatie doar bancnotele emise cu seria specifica statului respectiv. In ciuda unei garantii legale, care reglementeaza statutul monedei euro astazi ca mijloc de plata, legile sau tratele pot oricand fi anulate sau modificate. Probabil acest sistem a asigurat si dupa Maastricht o continuitate a marcii germane sub alta denumire. Acest punct evidentiaza totodata structura atipica a acestei confederati monetare, numita ideologic „uniune”.

Dar care este metamorfoza unificarii de la o notiune politica reala la una virtuala? Ernst Freiherr von Weizsäcker, secretar de stat in Ministerul de Externe al Reichului, condamnat in procesul de la Nürnberg, tatal fostului Presedinte la Germaniei, Friedrich von Weizsäcker a analizat in decembrie 1939 diferitele modele de infiintare ale Statelor Unite ale Europei. Diferenta dintre unitatea politica si unitatea „virtuala” asigura unitatea in Europa. „Europa ar fi unita doar printr-o „duce violence”, sub forma unei „pax germanica” daca tarile asociate in aceasta uniune ar vedea in noul lor stapan nu numai un eliberator dar si un promotor al unei noi ordini si conceptii sociale avansate”. O alta metoda de integrare consta in realizarea unei imagini „de mare unitate economica, morala si politica”. Realizarea unei uniuni „virtuale” este desigur mult mai facila si ideologic usor de comunicat. Asemenea tehnici de integrare ca baza a unui model de functionare a Europei sunt firesc supuse doar creierului mic.

Nu ramane decat sa speram ca ne vom folosi de creierul mare atunci cand vom lua decizii majore pentru o noua ordine europeana si pentru moment sa nu tinem in numerar bancnote euro cu seria „Y”.

Sursa: www.corectnews.com