Compass: Cum au uitat politicienii de victimele Long-Covid
Cine ajută persoanele afectate din România? Cum se poziționează politica din România pentru a asigura o îngrijire mai bună pentru acești oameni? Sunt întrebări la care va răspunde Radu Golban, realizatorul emisiunii Compass la ediția care începe astăzi la ora 18.00. Interlocutorul său este Chantal Brit, președintele asociației Long Covid Elveția.
Potrivit OMS, vorbim despre 17 milioane de oameni din Europa care suferă de COVID-19. Pacienții au înființat asociația Long Covid Elvetia la 26 martie 2021 la Berna pentru a promova recunoașterea Long Covid ca tablou clinic, cercetarea tratamentelor clinice și sprijinirea celor afectați. Chantal Brit, președintele asociației, ne vorbește despre problemele persoanelor care suferă de acestea, dar și despre pericolul de a fi stigmatizat în viața de zi cu zi. Ea este, de asemenea, afectată de Long-Covid și vorbește despre cum să faci față acestei boli în emisiunea Compass. Organizația elvețiană nu este doar un punct de contact pentru cei afectați, ci se străduiește și să avanseze știința și cercetarea în domeniul long-Covid, astfel încât pacienții să poată fi ajutați.
O boală care nu exista în urmă cu patru ani devine o amenințare la adresa omenirii. În Romania, Asociaţia din Grijă pentru Client a publicat un studiu despre afecţiuni post-COVID-19.
57% dintre respondenţi se confrunta cu oboseală cronică, 37% dintre persoanele chestionate au sechele neurologice, cel puţin una din cinci persoane a rămas cu afecţiuni respiratorii, cardiovasculare şi mialgii, iar peste 45% dintre persoane au recunoscut că au avut manifestări de anxietate, depresie, frică sau insomnie. Long Covid are nevoie de o față. Și este nevoie de politicieni pentru a se asigura că cei afectați sunt în sfârșit ajutați. Ce face politica în privința asta, de exemplu? O privire asupra Germaniei arată doar pentru comparație: în SUA au fost puse la dispoziție 1 miliard de dolari pentru cercetarea posibilelor terapii. Aici, în Germania, tocmai au fost aprobate 12,5 milioane de euro. Un sfert din suma solicitată inițial. Ministerul Cercetării a respins trei sferturi.
Nu există încă o terapie eficientă pentru tratarea consecințelor pe termen lung ale unei infecții corona. Cine ajută persoanele afectate din România? Cum se poziționează politica din România pentru a asigura o îngrijire mai bună pentru acești oameni?