Drept la replica

Radu Golban, autorul articolului din Jerusalem Post in care fost atacat Klaus Iohannis la scurt timp dupa ce a i-a pus la punct pe Dragnea si Dancila in scandalul ambasadei, a transmis un „drept la replica” redactiei Aktual 24 in care doreste sa isi precizeze pozitia fata de acuzatiile lui Vladimir Tismaneanu.

Iata mesajul integral al lui Radu Golban:

„Stimata redactie, am citit articolul publicat de dv. si va rog sa-mi acordati un drept la replica. Pe Domnul Tismaneanu il citesc si urmaresc inca din anii de liceu si imi amintesc cum citam din cartile lui colegilor la facultate in Germania la inceputul perioadei postdecembriste. Aversiunea fata de personajele politice pe care le critica o impartasesc si eu. Articolul a fost din propria mea initiativa. Chiar si pe Nistorescu l-am informat dupa ce a aparut. Nu am contacte de niciun fel cu PSD. Eu sunt nascut in 1973. Sunt plecat din tara de treizeci de ani. Parintii mei au fugit de comunism. Stiu ce inseamana cand parintii sunt interogati de securitate.

Am mai avut si in trecut un articol publicat in JP fara legatura cu Romania.

https://www.jpost.com/Opinion/Ribbentrops-anti-American-spirit-is-haunting-Munich-544189

Precum am articole in Schweizer Monatshefte, Neue Zuricher Zeitung, Novoargumente, Insideparadeplatz etc. Cu toata sinceritatea doresc sa va spun de ce am trimis redactiei JP acel articol. In primul rand are la baza trei argumente de necontestat:

1) aniversarea zilei Holocaust in 2016 la Bucuresti si acea expozitie neinspirata a fundatiei KAS/FDGR impreuna cu presedintia. „In spatele sarmei ghimpate” a fost numele evenimentului. Paia asa se comemoreaza Holocaustul cu o expozitie despre deportatii etnici germani in URSS? Vezi articolul publicat atunci

http://www.corectnews.com/node/90079/save/pdf

2) Postul vacant al ambasadorului in Israel este o realitate.

3) Problema succesiunii de drept a Grupului Etnic German. In toate publicatiile mele ma refer strict la problema legala a acestei succesiuni. Nu l-am acuzat de KWI de simpatii pro naziste niciodata. Subiectul succesiunii nu este nou. De ani de zile ma lupt cu aceasta nedreptate. Un fost judecator constitutional german, profesor de drept international public si un membru al parlamentului Elvetiei, fost judecator si sef al comisiei pentru afaceri externe al parlamentului, au scris doua expertize referitoare la aceasta succesiune. Problema din punct de vedere juridica este delicata si o aduc si atentia dv.

Consider o mare greseala faptul ca FDGR s-a declarat atat in statut (art. 6) cat si in instante in Romania, succesorul in drepturi al unei organizatii interzise. Cred ca legea trebuie sa stea mai presus decat simpatiile politice. Regret doar sa fiu asociat cu PSD si mai ales cu ceste doua personaje, Dancila si Dragnea”, a transmis Golban.

Presedintele Klaus Iohannis este criticat in termeni dur intr-un editorial din The Jerusalem Post, din cauza opozitiei sale fata de mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Autorul editorialului este un roman cu cetatenie germana – Radu Golban.

„Ingrijorarile cu privire la consecintele legale si politice la nivel national si international ale deciziei Romaniei de a recunoaste un grup etnic precum FDGR ca succesor al Grupului Etnic German sunt foarte discutabile. In timp ce Parchetul a atacat in apel aceasta decizie, argumentand ca reprezinta o incalcare a Armistitiului semnat in 1944, presedintele Romaniei trebuie sa fie foarte mandru de aceasta mutare istorica”, scrie, ironic, Golban.

„Este chiar socant ca aceeasi persoana, Iohannis, care a ignorat legile internationale, exprima acum rezerve fata de mutarea ambasadei la Ierusalim, citand principii ONU de care nu i-a pasat niciodata cu adevarat. Ipocrizia lui a atins un nou nivel, in detrimentul Israelului, Romaniei si a prieteniei solide dintre cele doua tari. Trrebuie avut in vedere si faptul ca presedintele care a tinut vacant timp de doi ani postul de ambasador in Israel este putin probabil sa fie interesat de un parteneriat solid cu Ierusalimul”, mai scrie Golban.

Articolul original il puteti citi aici.