Excedentul comercial al Germaniei – între acceptare și negare

1. Contextul punerii în dezbatere a problemei
Deși nu se constituie ca situație inedită, excedentul comercial al Germaniei a intrat în vizorul dezbaterilor publice și politice într-un moment de frământări politice interne. Perioada se remarcă prin negocierile dintre cancelar și social-democrați pentru formarea unei coaliții de guvernare, aceștia din urmă pledând atât pentru majorări salariale, cât și pentru creșterea investițiilor publice. Mai mult, momentul se suprapune cu deplasarea la Washington a delegației formată din șefii serviciilor secrete germane, însărcinată cu lămurirea aspectelor legate de ascultarea convorbirilor cancelarului german.
Această conjunctură de evenimente a făcut ca asupra problemei excedentului să se pronunțe atât administrația americană, cât și FMI. De fapt, de mai mult timp și într-o manieră discretă, administrația americană a solicitat ca țările excedentare (pe sold comercial sau/și buget) să promoveze politici de stimulare a cererii interne (în vizor aflându-se și Germania). De această dată, însă, nu a fost o simplă solicitare, ci o acuzație publică.

2. Încadrarea juridică a abaterii
Conform procedurilor europene, în cazul sesizării unui excedent de cont curent mai mare de 6% din PIB, situația este supusă analizei Comisiei, care formulează recomandări; nerespectarea recomandărilor incumbă sancțiuni. Situația reprezintă o premieră la nivel european, frecvente fiind situațiile de depășire a deficitului de cont curent cu mai mult de 4% din PIB. Germania a fost suspectată de depășirea limitei și pentru anul 2012, dar situația a fost trecută cu vederea de oficialii europeni, preocupați de menajarea țării care juca pseudo-rolul de „motor al Europei”.

3. Fundamentele teoretice ale problemei economice
În modelul fluxului circular al venitului sunt definite două relații:
– la nivelul firmelor, produsul național (Y) este dat de suma alocărilor pentru consum (C), investiții (I), cheltuieli guvernamentale (G) și operațiuni externe (Ex – export; Im – import):

Articolul publicat in Economistul.ro

1 răspunde
  1. cogetoergosum
    cogetoergosum says:

    Daca Germanii sant cu un excedent urias atunci cum or fi japonezii,care au peste 50 de atomocentrale care dovedesc eficacitatea economiei acestei tari.GUVERNUL ROMANIEI sa dea o LEGE prin care sa se infiinteze pe langa toate Prefecturile BIROURI PENTRU PATENTE si impreuna sa initieze trimestrial olimpiade ale INVENTATORILOR.Cele mai reusite inventii urgent premiate patentate/brevetate si puse pe benzi de productie,doar asa se va relansa economia,se vor crea locuri de munca si va fi si banu la buget.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.