1. Contextul punerii în dezbatere a problemei
Deși nu se constituie ca situație inedită, excedentul comercial al Germaniei a intrat în vizorul dezbaterilor publice și politice într-un moment de frământări politice interne. Perioada se remarcă prin negocierile dintre cancelar și social-democrați pentru formarea unei coaliții de guvernare, aceștia din urmă pledând atât pentru majorări salariale, cât și pentru creșterea investițiilor publice. Mai mult, momentul se suprapune cu deplasarea la Washington a delegației formată din șefii serviciilor secrete germane, însărcinată cu lămurirea aspectelor legate de ascultarea convorbirilor cancelarului german.
Această conjunctură de evenimente a făcut ca asupra problemei excedentului să se pronunțe atât administrația americană, cât și FMI. De fapt, de mai mult timp și într-o manieră discretă, administrația americană a solicitat ca țările excedentare (pe sold comercial sau/și buget) să promoveze politici de stimulare a cererii interne (în vizor aflându-se și Germania). De această dată, însă, nu a fost o simplă solicitare, ci o acuzație publică.
2. Încadrarea juridică a abaterii
Conform procedurilor europene, în cazul sesizării unui excedent de cont curent mai mare de 6% din PIB, situația este supusă analizei Comisiei, care formulează recomandări; nerespectarea recomandărilor incumbă sancțiuni. Situația reprezintă o premieră la nivel european, frecvente fiind situațiile de depășire a deficitului de cont curent cu mai mult de 4% din PIB. Germania a fost suspectată de depășirea limitei și pentru anul 2012, dar situația a fost trecută cu vederea de oficialii europeni, preocupați de menajarea țării care juca pseudo-rolul de „motor al Europei”.
3. Fundamentele teoretice ale problemei economice
În modelul fluxului circular al venitului sunt definite două relații:
– la nivelul firmelor, produsul național (Y) este dat de suma alocărilor pentru consum (C), investiții (I), cheltuieli guvernamentale (G) și operațiuni externe (Ex – export; Im – import):
Daca Germanii sant cu un excedent urias atunci cum or fi japonezii,care au peste 50 de atomocentrale care dovedesc eficacitatea economiei acestei tari.GUVERNUL ROMANIEI sa dea o LEGE prin care sa se infiinteze pe langa toate Prefecturile BIROURI PENTRU PATENTE si impreuna sa initieze trimestrial olimpiade ale INVENTATORILOR.Cele mai reusite inventii urgent premiate patentate/brevetate si puse pe benzi de productie,doar asa se va relansa economia,se vor crea locuri de munca si va fi si banu la buget.