INTERVIU Radu Golban, profesorul care a descoperit datoria istorica a Germaniei: Angela Merkel a ucis subiectul
Dezvaluirile facute acum trei ani cu privire la o datorie istorica a Germaniei catre Romania de cel putin 19 miliarde de euro sunt ingropate in tacere de clasa politica din Romania, acuza Radu Golban. Demersurile autoritatilor romane s-au stins dupa vizita cancelarului german Angela Merkel, iar profesorul doctor in Economie a pierdut catedra de la Facultatea de Vest.
Acum, Radu Golban vrea sa-si caute dreptatea si a depus o plangere la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNDC) impotriva Consiliul Facultatii de Stiinte Politice a Universitatii Vest, care l-a anuntat ca nu mai poate sustine cursuri intrucat prin activitatea sa „ar aduce atingeri Germaniei”.
„Nu accept in spatiul academic romanesc o politie politica. Am propuneri de colaborare si din partea altor facultati, insa nu accept ideea ca am fost pus in fata usii, din cauza unui delict de opinie”, a declarat Radu Golban, in cadrul unui interviu acordat Business24.
In ceea ce priveste soarta banilor pe care Germania ii datoreaza Romaniei inca din 1947, profesorul subliniaza interesele politice puternice impotriva unui demers care ar putea sa deschida „o cutie a Pandorei”.
„Romania nu are curajul, nici motivatia si nici interesul politic de a cere Germaniei acesti bani. Eu cred ca asta se va intampla, atunci cand se va ajunge intr-un punct in care alegatorii nu vor mai accepta neconditionat austeritatea, vor cere mai intai recuperarea datoriilor externe si pe urma sa se stranga cureaua”, a adaugat doctorul in Economie.
Cum ati ajuns sa fiti concediat si de ce spuneti ca ar fi intervenit cineva in acest sens?
In sedinta de consiliu a facultatii, directorul de departament, domnul Alexandru Jadaneant, a spus ca nu se doreste colaborarea cu mine din cauza articolelor mele critice la adresa Germaniei. Este consemnat in procesul verbal. Discutand cu rectorul cum poate sa accepte politie politica in cadrul facultatii si cum poate oferi o astfel de justificare mi-a scris ca este in primul rand autonomia universitara si in al doilea rand, ca a fost o parere personala. Acestea sunt argumentele. Este inadmisibil.
Cerand clarificari, rectorul mi-a spus ca a intervenit consulul german de la Timisoara, Klaus Christian Olasz. M-am dus la Consulat, fiind eu insumi cetatean german, insa consulul a dezmintit. Eu nu pot sa verific daca consulul a intervenit sau nu, insa rectorul mi-a declarat in scris ca i s-a spus de repetate ori despre interventia consulului.
Cum intentionati sa taxati masura pe care o considerati nedreapta?
Astept raspunsul CNCD care ar putea sa constate sau nu ca a fost discriminare, important e ca aceste fapte le gasiti si la organizatia ActiveWatch, in raportul pe anul 2012, care cuprinde toate abuzurile impotriva dreptului la opinie. Daca voi obtine un raspuns favorbabil si din partea CNCD, voi da in judecata facultatea pentru discriminare.
Nu accept in spatiul academic romanesc o politie politica. Am propuneri de colaborare si din partea altor facultati, insa nu accept ideea ca am fost pus in fata usii, din cauza unui delict de opinie.
Eu nu am facut niciodata politica in cursurile mele, chiar daca am fost intrebat de studenti i-am rugat sa caute pe Internet, ca sa ma pot tine de programa. Cu cateva luni inainte de a anula colaborarea cu mine, directorul de departament organiza alaturi de mine lansarea in cadrul facultatii, a cartii „Holograma Europa„. A fost foarte bine primita de public si de reprezentantii facultatii, desi continea opinii critice la adresa Germaniei. Aceeasi persoana, la interval de cateva luni, decide sa inceteze colaborarea, din cauza articolelor critice la adresa Germaniei. Este foarte posibil sa fi intervenit cineva, mai exact, consulul Germaniei.
S-au implinit trei ani de cand ati lansat in dezbaterea publica tema datoriei Germaniei. Care sunt reactiile autoritatilor pana la aceasta ora?
Dupa o prima intalnire cu Mugur Isarescu, in septembrie 2010, cand a analizat documentele, am pastrat legatura cu Banca Nationala a Romaniei, prin intermediul domnului Virgiliu Stoenescu, membru al Consiliului de Administratie, cu care m-am auzit zilnic la telefon, saptamani in sir. M-a sunat chiar si domnul vicepresedinte Bogdan Olteanu.
In octombrie 2010, i-am spus domnului Stoenescu ca as dori sa discut un aspect referitor la creanta direct cu Guvernatorul si mi-a spus sa astept sa se incheie vizita Angelei Merkel. Dupa acea vizita, n-am mai vorbit niciodata cu Guvernatorul sau cu domnul Virgiliu Stoenescu.
Anul trecut, in aprilie, BNR a organizat un congrees pe tema datoriei Germaniei. Nu am fost invitat la acel congres, insa faptul ca se vehicula suma de 19 miliarde de euro, indirect, inseamna ca s-au gandit si la mine. In cadrul acelei conferinte, reprezentantii BNR au admis toate acele documente, le-au citat si au spus ca exista o datorie a Germaniei fata de Romania, dar ca in 1947, aceasta datorie a fost scoasa din evidenta pentru ca Germania a fost considerata o tara nesigura. In 1947, Germania nici nu mai exista ca stat, dar asta nu inseamna ca noi am renuntat la datorie, insa am considerat-o, cum am spune azi, un activ toxic. M-am bucurat nespus ca BNR a facut public acest detaliu. Este dovada ca Romania nu a renuntat la datorie.
De ce nu ati fost invitat la acest congres pe tema lansata chiar de dumneavoastra?
Nu stiu de ce nu am fost invitat, probabil ca BNR a evitat contactul dupa iesirile publice la televiziune, in care am atacat BNR. Asa am devenit o persoana indezirabila.
M-a bucurat totusi sa il aud pe domnul consilier BNR, Adrian Vasilescu, in luna mai a acestui an, spunand la TV ca datoria publica nu reprezinta o problema a BNR-ului ci a Guvernului. Daca ar fi avut o singura dovada ca Romania a renuntat la datorie, am fi auzit-o de la bun inceput.
Ce sperante mai aveti in solutionarea acestui caz pe care l-ati semnalat?
Am speranta ca si in Romania sa se concretizeze aceasta problema pentru recuperera nu doar a datoriei cu Germania, dar si a altor creante. Dupa Revolutie, Romania a uitat sa isi mai recupereze datoriile. Eu cred ca se va ajunge intr-un punct in care alegatorii nu vor mai accepta neconditionat austeritatea si vor spune sa recuperam mai intai datoriile externe, inainte sa strangem cureaua. E inadmisibil sa suferim toti, din cauza lasitatii politicienilor de a recupera datoriile.
Noi am renunteat de nenumarate ori, avem o buna traditie in a renunta la drepturile noastre in fata Germaniei.
Am renuntat in 1926 in afacerea Banca Generala. Romania a avut de recuperat dupa Primul Razboi Mondial pagube de cateva miliarde de la Germania. Chiar am gasit o nota in care fostul ministru de externe al Germaniei ii spunea unui ambasador la Bucuresti, sa identifice in cercurile lui Averescu, prim-ministrul Romaniei din zilele acelea, posibilitatea de a ucide subiectul Banca Generala, cu bani. Simplist, putem spune spaga. Exemplele pot continua. Este o istorie intreaga de compromisuri pe care le facem, dar in schimb nu stiu ce primim.
Doresc ca pana la sfarsitul anului sa ajung cu petitia mea, prin care solicit Guvernului negocieri cu Germania, la 20 de mii de semnaturi, pentru a creste presiunea asupra Guvernului.
Am discutat cu mai multi profesori universitari din Germania si pot sa spun ca mediul academic de acolo este mult mai deschis, desi sunt tara datornica.
Datoria ramane o problema politica, dupa cum remarca si colegii mei germani. Romania nu are curajul, nici motivatia si nici interesul politic de a cere Germaniei acesti bani. Nu inseamna ca Germania trebuie sa plateasca pana la ultimul cent aceasta datorie, insa exista si alte cai prin care se poate arata recunoscatoare: ionvestitii, linii de credit cu dobanda avantajoasa, infuzie de tehnologie etc.
Germania nu doreste insa sa deschida cutia Pandorei, pentru ca ar aparea probabil si alte state care ar cere bani.
Articol preluat integral de pe site-ul http://www.business24.ro/(http://www.business24.ro/angela-merkel/cancelarul-germaniei/interviu-radu-golban-profesorul-care-a-descoperit-datoria-istorica-a-germaniei-angela-merkel-a-ucis-subiectul-1533873)
Sursa poza: http://www.mediafax.ro/
Pai si unde se poate semna petitia?
exact unde ?