Israel: Reacție ciudată la cererea de demitere a premierului – preluări din Iohannis!

Un important vector al opiniei publice din Israel are o atitudine circumspectă și preia din ideile formulate de președintele Klaus Iohannis.

BUCUREȘTI, 27 aprilie — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Cotidianul Jerusalem Post, care s-a implicat activ în conflictul guvern — președinte în cazul relocării ambasadei române la Ierusalim, adoptă o atitudine relativ neutră în cazul declarației lui Klaus Iohannis prin care cere demisia premierului Dăncilă chiar preiau din ideile expuse de Iohannis, chiar dacă acestea nu sunt în acord cu prevederile legale.

„Președintele României cere premierului să demisioneze după vizita în Israel”, titrează Jerusalem Post.

Textul însă se referă nu la cuvintele folosite de Iohannis în declarație, ci amintește de ceva pe care guvernul în contestă — că memorandumul ar fi fost „secret”.

„Președintele României, Klaus Iohannis, i-a cerut primului-ministru Viorica Dăncilă să demisioneze, vineri, după ce guvernul a aprobat un memorandum secret pentru a muta ambasada țării în Israel la Ierusalim și a omis să-l consulte pe președinte”.

În plus, cotidianul israelian face o afirmație care trece chiar dincolo de realitatea drepturilor președintelui — Iohannis are ultimul cuvânt în problema relocării ambasadei, ceea ce nu e adevărat.

„Guvernul român a susținut mutarea ambasadei sale în Israel la Ierusalim, președintele, care are ultimul cuvânt în această problemă, susținând că această măsură ar putea încălca legea internațională”, scrie Jerusalem Post.

Mai mult, Jerusalem Post preia și ideea lui Iohannis conform cărui Dăncilă trebuia să-l consulte pe președinte înainte de a pleca în vizita din Israel — alt aspect care nu e prevăzut expres în legislația română.

Iată deci că, departe de a avea o poziție radicălă, presa din Israel se manifestă neutru, chiar înclinând puțin spre Iohannis. Reamintim că, acum câteva zile, același cotidian a publicat articolul analistului român Radu Golban care îl denunța pe Iohannis ca sprijinitor al unei grupări de sorginte nazistă, căreia i-a retrocedat bunuri imobile.

Read more: https://ro.sputnik.md/politics/20180427/18860475/israel-reactie-premier-iohannis.html