Maghiarii si statul national

Elvetia este cel mai vechi model de convietuire a diferitelor etnii, care constituiesc prin elementul voluntarist statul elvetian. Spre deosebire de alte state, care sunt formate din grupari etnice homogene si care au la baza o identificare culturala comuna, Elvetia este un stat al natiunilor.
Aceste natiuni se identifica cu statul, cu institutiile si cu principiile statului, formand o natiune de stat nu prin etnii, ci prin voluntarism. In cazul Elvetiei acestea sunt democratia directa (plebiscitele) si federalismul (cantoanele). Deoarece din opt secole de istorie a Confederatiei, doar ultima jumatate de secol a adus tarii o bunastare economica, nu avem de ce sa suspectam elvetienii ca formeaza o notiune voluntarista bazata pe avere. Este legitima intrebarea, care este secretul echilibrului intre dreptul de autodeterminare a popoarelor realizat prin structura cantonala si identitatea helvetica. Receptionarea notiunii patriei la nivel de Elvetia este rezultatul unei politici solide si sustenabile.

Autonomia teritoriala nu este conditia sine qua non a dreptului utilizarii limbii materne si identificarii cu propria cultura. Elvetia ne arata cum patru popoare pot convietui pasnic, pastrand identitatea culturala fara intentii separatiste. Nici macar in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial nu s-a pus problema alipirii regiunilor elvetiene vorbitoare de limba germana, franceza si italiana patriilor de sange. Doar Ghadaffi a propus in 2010 ca Elvetia sa fie impartita intre

tarile vecine. In Romania se pare ca dreptul la limba materna si identificarea cu valorile culturale etnice pot fi accesate doar prin intermediul autonomiei teritoriale, stema propie si imn. De neimaginat ar fi oricum ca vorbitorii de limba germana din Elvetia sa cante la intruniri imnul Germaniei sau cetatenii Genevei Marseilleza, deoarece toti elvetienii sunt uniti sub crucea Confederatiei.

Nu am intentionat sa ridic la 1.1.2011 o oda Elvetiei, constransa si ea de UE, cat sa gasesc analogii sau solutii pentru Romania. Sunt sceptic in ceea ce priveste argumentul istoric al maghiarilor din Romania, deoarece precedentul unui popor care s-a reintors pe meleagurile istorice in Asia Mica, dinaintea erei noastre, ar insemna pentru maghiari, care au ajuns in Europa in secolul al noualea – gandind analog –, o intoarcere in stepa euro-asiatica.

In timp de colonialistii americani erau manti de lozinca „go west“, se pare ce incurajarea secuilor de catre Guvernul de la Budapesta, este un „go east“ cu acelasi zel. Dincolo de polemica ma uimesc unde a ramas “Europa“ in aceasta discutie. Din moment ce, in timp de sase decenii de integrare europeana, am trecut de la o comunitatea economica fara o baza politica la una politica fara o baza economica, discutiile pe tema autodeterminarii nationale ar trebui sa fie superflue. Dar cum procedeaza alte popoare care traiesc peste hotare? Germanii din Alsacia vorbesc franceza, danezii din nordul Germaniei, germana, austriecii din Tirolul de Nord italiana, iar catalonii vorbesc catalona doar in Spania, in timp ce in partea din Franta, franceza este singura limba oficiala. Nici unul din aceste popoare nu propaga modelul unei autonomii teritoriale.

Sunt uimit de faptul ca nimeni din Europa nu ia la cunostinta “jargonul secetionito- kosovar“ din Secuime care probabil considera Romania de pe harta, nu doar ca forma, dar si de la Trinanon incoace drept o gogoasa pe care cu usurinta ar transforma-o intr-un cornulet. Cred ca trecem cu prea multa lejeritate peste notiunea „Ardealului cedat“: Prin Dictatul de la Viena de la 30 august 1940 Romania a fost silita de Germania si Italia sa cedeze Ardealul in favoarea Ungariei. Acest act international impus de Germania nazista Romaniei, dupa ce Bucurestiul semnase toate acordurile si tratatele economice de inrobire, a fost un gest de tradare si mutilare teritoriala fata de servilul alit. Am putea fi candva si in zilele noastre siliti de marile puteri sa admita kosovizarea Tinutului Secuiesc? Inapoi peste noapte la granitele din 1918, in forma expresiva a unui cornulet, am luat decizii pripite a caror consecinte le traim pana in zilele noaste. Este mai mult decat firesc ca romanii sa fie sceptici fata de planurie marii autonomii, Romania fiind printre putinele tari din Europa care au facut in ultimele decenii o experienta negativa cu o maghiarizare fortata, precum au facut-o parintii nostri in timpul Ardealului cedat. Chiar daca acel act cunoscut sub numele de Arbritrajul de la Viena a fost anulat la sfarsitul razboiului, nici Germania si nici Ungaria nu si-au

exprimat regretul pentru acea politica secetionista.

Sa revin la notiunea minoritatii maghiare si la aspectul autonomiei: Conform unui recensamant al SUA din 2006, 1.563.081 de americani sunt de origine maghiara. Acest numar considerabil de maghiari peste Atlantic, care ca numar depaseste minoritatea maghiara din Romania, nu am auzit sa fi generat discutii pe tema autonomiei in cadrul Statelor Unite ale Americii. Dar nici comunitatiile maghiare din Argentina sau Brazilia nu au dat curs unei kosovorizari. Ma intreb de ce exista asemenea intentii doar in Romania? Este discutabil daca maghiarii din Romania ar avea de profitat pe urma unei autonomii teritoriale. Atat accesul la institutiile publice ale Romaniei, educatia superioara, mobilitatea fortei de munca, sunt favorizate de stapanirea a mai mutor limbi straine. Secesiunea Secuimii ar rapi tineretului din aceste judete rurale sanse de ascensiune sociala si culturala in Romania urbana si ar genera formarea de enclave semi-sectariste in Romania, precum in SUA in timpul cuceririi vestului salbatic. Limba romana este a saptea cea mai vorbita limba din Europa si, ca atare, o cheie veritabila spre integrare. Ceea ce este valabil si pentru limba maghiara in Europa este valabil si pentru limba germana. In contextul in care mai multe state din Europa, si ma refer la Austria, Elvetia, Liechtenstein, Luxemburg, Belgia – au limba germana la nivel de limba oficiala si comporta o identificare cu cultura germana, fara a se considera germani, exista o diferenta intre apartenenta la un stat homogen etnic si unul multicultural. Migratia sasilor in Romania s-a petrecut cu mult inainte de infiintarea statului german la 1871, ca sa se sutina o continuitate germana, dincolo de una saseasca. Metamorfoza de la sas la german se explica numai prin interventie politica.

Sursa: www.corectnews.com

1 răspunde
  1. Marian Petru Pavăl
    Marian Petru Pavăl says:

    Cine stie ce se va mai intampla si cu tarisoara noastra. Eu m-am saturat sa ma agit de cativa ani degeaba pe tema nesimtirii Maghiare si sa fiu etichetat " are boala pe unguri " …

Comentariile sunt închise.