Cât de național–socialist este coronismul?

Pandemia COVID-19 a impus restrângerea multor drepturi și libertăți civile. Asemenea măsuri s-au mai luat și altă dată în istorie. Se poate face o corelație între o ideologie care a determinat asemenea măsuri în trecut și cea în care s-a transformat pandemia în prezent? Pot fi găsite elemente comune între ideologia nazistă și cea… „coronistă”?

PROVOCĂRILE ECONOMICE, SOCIALE ȘI POLITICE ALE VIRUSULUI CORONA

Stabilirea unor corelații între restrângerea libertăților impuse de măsurile împotriva coronavirusului și Actul de împuternicire votat de regimul național–socialist în 1933 este un exercițiu relevant, în măsura în care comparația nu aruncă în derizoriu vastele provocări economice, sociale și politice stârnite de noul virus. Este potrivit să ne întrebăm cum va încununa „coronismul” începutul unei noi ere, ca fundament teoretic căruia literatura ideologiei naziste (sfârșitul secolului al XIX-lea până în 1945) i se potrivește ca o mănușă.

Din moment ce, în această fază incipientă, coronismul deține deja o prerogativă absolutistă de interpretare, orice analiză suplimentară este de prisos. Cum nu doresc să îmi consum prea mult din energie cu literatura național-socialistă – cu ideologia ei mizantropă și osanalele aduse privării de libertate -, voi trece cu vederea peste studiile științifice care fac diferența între coronism și național–socialism. În schimb, în această eră a testelor, voi recurge la testul cu rața.

Citeste tot articolul https://www.qmagazine.ro/cat-de-national-socialist-este-coronismul/