Adrian Severin lanseaza seria de conferinte “Cauzele euroscepticismului”

In incinta Parlamentului European din Bruxelles, pe data de 10 aprilie 2013, intre orele 13:00-15:00, eurodeputatul Adrian Severin va lansa seria de conferinte „Cauzele euroscepticismului”, prima dintre acestea urmarind raspunsul la intrebarea: „Exista o datorie a Germaniei fata de Romania?”, se arata intr-un comunicat de presa emis de biroul eurodeputatului. Redam mai jos textul integral al comunicatului.
Sursa imagine: ziarulatac.ro
Progresul Uniunii Europene in directia unei integrari politice mai profunde se confrunta cu o serie de critici si rezistente din partea euroscepticismului. Desi este respins de federalistii europeni, euroscepticismul are explicatiile sale, care nu ar trebui ignorate.

Printre argumentele eurosceptice, s-ar putea regasi urmatoarele: deficitul democratic al UE sau pretinsa imposibilitate de a construi o democratie transnationala, discriminarea impotriva anumitor state membre sau a cetatenilor acestora, tentatiile hegemonice ale principalilor protagonisti nationali europeni, caracterul oligarhic al birocratiei europene, lipsa unei solidaritati transnationale reale, lipsa unei atitudini corecte din partea celor mai dezvoltate natiuni europene catre cele mai putin dezvoltate, neincrederea indusa de datorii istorice nerezolvate etc. Astfel de argumente sunt ingrijoratoare pentru viitorul proiectului european.

De aceea, dorim sa oferim o platforma pentru prezentarea si dezbaterea unor astfel de probleme. Aceasta nu este menita sa promoveze euroscepticismul, ci mai degraba sa sustina pledoaria pentru «mai multa Europa» si pentru o «Europa politica» intr-un context informativ si mai realist. Este aceasta o cauza intemeiata a euroscepticismului?

In cadrul acestei prime conferinte, invitatii vor prezenta concluziile si opiniile lor privind atitudinea Germaniei fata de Romania, in special in privinta datoriilor financiare pe care Germania le are fata de Romania. Este aceasta o cauza intemeiata a euroscepticismului?

Aceasta serie de evenimente nu exprima orientarea eurosceptica a europarlamentarului Adrian Severin si nici nu implica in mod necesar faptul ca acesta impartaseste parerile invitatilor. Singurul scop al acestei serii de conferinte este evaluarea motivelor euroscepticismului si contracararea lor intr-o maniera rationala si eficienta.

Conferinta „Exista o datorie a Germaniei fata de Romania?” va fi un eveniment deschis participarii publicului si a presei.

Pentru acces acreditat in Parlamentul European Bruxelles, puteti contacta biroul Adrian Severin la: adrian.severin-office@europarl.europa.eu.

Sursa: www.corectnews.com