”Arbitrajul” SUA în cazul Deutsche Bank, salutar pentru sănătatea sistemului bancar european

Radu Golban

Reputatul economist Radu Golban, unul dintre candidații Alianței Noastre România (ANR), condusă de Marian Munteanu, salută decizia Departamentului Justiţiei din SUA de a sancționa sever colosul german Deutsche Bank pentru plasarea unor active imobiliare toxice pe piața americană, care au impactat major criza financiară din 2007-2008, transmite un comunicat al formațiunii Alianța Noastră România.

Reprezentantul ANR crede că întregul sistem bancar european va beneficia de ”cartonașul galben” pe care America îl arată Deutsche Bank pentru încălcarea gravă a regulilor jocului pe piața de capital, derapaj pentru care Fondul Monetar Internațional a numit-o ”instituția care aduce cel mai mare risc sistemic industriei bancare globale”.

Angajamentul SUA într-un subiect economic european cu reverberații la nivel mondial este salutar, având în vedere că este un avertisment ferm, care determină instituțiile de resort ale UE să facă demersurile necesare pentru a curăța propriul sistem bancar de ”scheletele din dulapuri” care amenință săntatea întregului organism bancar european.

Acest demers al justiției americane arată că niciun actor care a încălcat grav regulile jocului mondial, indiferent cât de puternic ar fi, nu scapă fără a fi sancționat pentru prejudiciile aduse, în speță, pieței globale de capital.

România, la rândul său, are nevoie de capital curat pentru a genera o creștere economică sustenabilă, iar pentru a beneficia de acest capital este nevoie de respectarea unor reguli ale pieței libere. Grav încălcate de Deutsche Bank. Iar arbitrajul SUA intervine într-un moment în care banca germană, care se confruntă momentan cu o expunere uriașă pe piaţa produselor derivate, ar putea face încercări disperate de a plasa active toxice pe piețe ”vulnerabile”.