Caruta cu prostii Europei, teoretizata in presa germana

Pentru un ziarist german, caruta europeana cu prosti s-a rasturnat in Balcani. Anul trecut, a aparut la editura reputata germana Rowohlt cartea „Ist Intelligenz erblich? – Eine Klarstellung“ („Este inteligenta ereditara? – o clarificare”). Autorul cartii, Dieter E. Zimmer, s-a nascut in 1934 si a studiat publicistica, stiinte politice si istorie. Din 1959 pana in 1999 a fost redactor la saptamanalul Die Zeit, apoi jurnalist stiintific in domeniile psihologie, medicina si biologie.
Aceasta carte explica cititorului ca inteligenta este o caracteristica a unui grup sau a unei populatii si ca educatia favorabila a individului trebuie sa tina cont de biologism – deci de un determinism genetic – pentru a-i asigura cea mai buna dezvoltare. Analizele autorului sunt un mix pseudo-stiintific, acoperind o gama foarte larga de surse de inspiratie, de la studiile PISA (randamentul scolar reflectat international), pana la speculatii darwiniste cu inflexiuni de trista amintire. Copiii din tarile musulmane Bosnia, Liban, Maroc, Pakistan si Turcia, care au participat la studiul PISA, stau, dupa cum ne relateaza autorul, cu cinci puncte mai prost decat copiii din tari ne-musulmane din centrul Europei. Rezultatele slabe, subliniaza autorul, ale copiilor musulmani din Germania, conform studiului PISA, nu se explica prin statutul lor de imigranti, deoarece se confrunta si acasa cu aceleasi slabiciuni la matematica. Aceasta slabiciune este raspandita in intreaga zona mediteraneana, precizeaza Zimmer, si este mai degraba un „defileu al IQ-ului”, care impiedica deopotriva musulmanii si ne-musulmanii. Autorul precizeaza ca cel mai jos punct al acestui defileu este situat in Albania, Bulgaria, Grecia, Romania si Serbia.

Autorul cartii continuna discursul cu aer de superioritate la adresa altor popoare, explicandu-ne ca doar prin educatie nu poate fi suprimat factorul genetic. Tocmai de aceea – apreciaza exponentul acestei noi teorii a superioritatii, Dieter Zimmer – a esuat in SUA o politica educationala care a plecat de la o idee politica a egalitatii, pentru ca ignora cu desavarsire biologismul. Jurnalistul Zimmer sustine ca gena inteligentei este recesiva in copilarie si devine dominanta la maturitate. De aceea, ajunsi la varsta matura, cei din valea prostilor pierd si efectele educatiei, continua el asertiunile.

Concretizarea stiintifica a carutei cu prostii din Balcani nu este singulara; si behaviorismul american, ca si curent socio-pedagogic de a inlatura prin educatie inegalitatea in societate, il considera feuilletonistul cu distinctii „naiv” si „absurd”. Politica educationala a zonelor sau tarilor cu o populatie cu IQ scazut ar fi pus bazele unei adevarate „industrii a promovarii” si educarii copiilor, afirma Zimmer, fara succes, deoarece au ignorat biologismul. De o subtilitate inegalabila este regretul autorului pentru compromiterea biologismului de catre nazisti. Fara acest abuz al biologismului, crede teoreticianul elitist german, societatea nu ar refuza curentul biologic in educatie si politica.

In mod surprinzator, in presa germana a aparut un lant intreg de laude la adresa acestei infatuari publicistice. Frankfurter Allgemeine Zeitung o considera „o carte edificatoare care merita citita”, Die Zeit il elogiaza pe autor numindu-l „incoruptibil” si opera sa neo-ariana „o carte ne-ideologica lamuritoare”, iar alt ziar de limba germana, Basler Zeitung, o recomanda drept „o carte stiintifica acaparanta”. Popularitatea acestei carti in Germania este pe masura asteptarilor la un autor distins cu cele mai cunoscute premii publicistice germane. Renumitul sociolog si genealog Volkmar Weiss le multumeste lui Eduard Zimmer si editurii pentru curajul lor. El precizeaza ca a publica media de inteligenta a anumitor natiuni sau a germanilor si non-germanilor este in conformitate cu constitutia germana. Zimmer nu intelege de ce ar putea fi criticat pentru clarificarile sale, deoarece nici nemtii nu se supara ca locuitorii Hong Kong-ului sunt mai inteligenti decat ei.

Bizar este ca niciun organ de presa semnificativ din Germania nu a luat o atitudine critica. Astfel de explicatii de natura sa ingradeasca selectiv sansele de dezvoltare in viitor in Europa, printr-un dictat pe masura „inteligentei scazute”, aduce aminte de vremuri zbuciumate ale trecutului relativ recent al Europei. Generos cu europenii mai putin inzestrati, Dieter Zimmer, gaseste cuvinte de consolare: inteligenta nu este o trasatura individuala, ci o caracteristica a unui grup. Drept care si indivizii in cauza se pot simti comfortabil printr-o solidaritate europeana „a prostilor”, nascuta din imaginatia debordanta a lui Dieter Zimmer.

Sursa: www.corectnews.com