Cine blocheaza recuperarea creantei germane de 19 miliarde de euro

Toate datoriile pe care statul roman le-a contractat in ultimii ani ar putea fi acoperite cu usurinta de o creanta uitata timp de aproape sapte decenii. Este vorba despre o datorie a Germaniei catre Romania, care dateza din perioada celui de-al Treilea Reich, si care a ajuns la fabuloasa suma de 19 miliarde de euro, potrivit doctorului in stiinte economice Radu Golban.Si totusi, autoritatile de la Bucuresti par complet dezinteresate de acest subiect. In ciuda faptului ca aceasta creanta ar fi suficienta sa acopere imprumuturile angajate de Romania in ultimii ani.

Constient ca suma fabuloasa pe care ne-o datoreaza Germania este o mina de aur pentru Romania, cu atat mai mult acum, cand tara se resimte puternic de pe urma recesiunii, analistul Radu Golban s-a oferit, in repetate randuri, sa ofere asistenta autoritatilor. Surpriza, insa! Raspunsurile de la Bucuresti dovedesc dezinteres total fata de acest subiect.

“In afara de a impinge problema de la o institutie la alta, se pare ca un raspuns concret din partea autoritatilor nu s-a obtinut. As fi curios care informatii nu „confirma” sustinerile noastre. Precum mi-a confirmat Domnul Virgil Stoenescu de la BNR, ei nu doresc sa se implice prea mult in problema deoarece guvernatorul ar considera ca nu ar fi favorabil pentru el. Pana in prezent, BNR refuza sa consulte arhivele Bancii Reglementelor, institutie internationala careia si Romania ii apartine din 1932. Studiul acelor arhive – intre timp – digitalizate, ar solicita cel mult cateva minute. Nici macar acest efort nu- l depun. Am avut speranta ca Presedintia ar fi o instituie de incredere, abilitata sa coordoneze un asemenea demers, care se impiedica de oportunismul unor politicieni sau tehnocrati BNR. Atitudinea autoritatilor este inacceptabila.
Aceasta strategie de a musamaliza problema este simptomatica pentru actualul sistem politic”, comenteaza Radu Golban, dupa refuzul repetat al presedintelui Traian Basescu de a-l primi in audienta pentru a discuta solutii pentru recuperarea creantei germane. Motivul invocat de Presedintie: sustinerile expertului Radu Golban “nu se confirma”, a explicat consilierul de Stat Gabriel Piscociu.

Sursa: www.corectnews.com