CNCD: Universitatea de Vest, vinovata de discriminare
Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a hotarat ca a fost vorba despre discriminare in cazul inlaturarii economistului Radu Golban din postul de profesor asociat al Universitatii de Vest Timisoara. Conducerea UVT ii desfacuse contractul de munca lui Golban dupa ce aparuse public un text in care el arata ca Germania are o mare datorie in bani fata de Romania, iformeaza Cotidianul.ro.
Conform datelor din dosarul de la CNCD, motivul – invocat atunci – pentru care economistului i-a fost desfacut contractul de munca, se regaseste in Procesului Verbal al Sedintei de Consiliu al Facultatii de Stiinte Politice de la UVT, din data de 23.10.2012, in care este consemnat faptul ca Departamentul de Stiinte Politice „nu doreste colaborarea cu aceasta persoana pentru (sic-n.r.) articolele scrise in presa impotriva Germaniei”. Ulterior, Universitatea a aratat ca nu acesta era motivul concret al incetarii contractului cu Golban, ci restrangerile de activitate, prin care orele platite porfesorilor asociati – cum era si Radu Golban – le-au fost atribuite cadrelor didactice titulare din institutie.
Avand pe masa de deliberari reclamatia fostului profesor asociat dar si punctul de vedere al universitatii timisorene, cu cele doua componente, CNCD a decis:
”1. Constatarea existentei unui tratament diferentiat, discriminatoriu potrivit art. 2 alin 1 si art. 7 lit. a) din O.G. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, republicata;
2. Sanctionarea Universitatii de Vest Timisoara, reprezentata legal de domnul Rector prof. univ. Dr. Marilen Gabriel Pirtea, cu amenda contraventionala in valoare de 2000 lei, pentru faptele prevazute de art. 7 lit. a) al O.G. 137/2000, republicata, conform art. 26 alin. 1 al O.G. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelorde discriminare, republicata.”
Consiliul a retinut ca Radu Golban a reclamat incetarea raporturilor sale de munca cu UVT, nu din vreo pricina profesionala ci din cauza activitatii sale publicistice care ar aduce atingeri Germaniei.
Economistul a aratat ca libertatea de exprimare a gandurilor si a opiniilor nu poate prejudicia viata profesionala, personala ori demnitatea persoanei si a considerat ca este discriminat.
Privind sanctionarea faptelor de discriminare, CNCD a avut in vedere ”prevederile directivelor Uniunii Europene in domeniu, care solicita statelor membre Uniunii Europene aplicarea de sanctiuni efective, proportionale si descurajante”.
Hotararea CNCD poate fi atacata printr-un proces in Justitie.
Sursa: CorectNews