Declaraţii surprinzătoare ale candidatului care deschide lista PRM la europarlamentare

Radu Golban

Partidul România Mare (PRM) este cunoscut pentru orientarea naţionalistă. În pofida propriului statut, liderii PRM s-au remarcat de-a lungul timpului prin atitudini xenofobe şi antisemite. Spre exemplu, Gheorghe Funar nu s-a abţinut niciodată de la discursuri halucinante, în care susţinea că evreii l-au omorât pe Eminescu sau că evreii vor să extermine poporul român şi să înfiinţeze pe teritoriul României statul „Jidania”.

Lista PRM (aripa Funar) la europarlamentare este deschisă de Radu Golban. Politologul, devenit cunoscut după ce a descoperit datoria istorică a Germaniei către România, a încercat să candideze ca independent, însă nu a reuşit să strângă cele 100.000 de semnături necesare. Golban se declară anti-naţionalist şi condamnă ferm xenofobia, chiar dacă a ajuns să candideze din partea PRM.

Eu nu sprijin şi nu susţin afirmaţii xenofobe (precum cele făcute de Funar – n.r.), indiferent împotriva cărei etnii ar fi formulate. Vreau să vă spun că în prezent lucrez la o carte, sper să apuc să o public până la europarlamnetare, dacă voi putea participa: «Elveţia – model pentru România». Asta înseamnă statul multietnic. Eu sper ca PRM-ul să fi fost conştient că şi-a ales un candidat pe primul loc care nu favorizează cu naţionalismul român şi care nu are nicio legătură cu vreo poziţie antimaghiară.Modelul elveţian înseamnă că România ar renunţa la etnii în favoarea unui stat multietnic. O renunţare totală la un stat naţionalist, la un stat xenofob. Deci nu am absolut nicio legătură cu afirmaţii xenofobe, nu le sprijin”, a declarat Radu Golban, pentru stiripesurse.ro.

„Nu sunt nici evreu, nu sunt nici antisemit”

Surse din apropierea lui Radu Golban susţin că bunicul acestuia ar fi fost un evreu pe nume Goldberg. Politologul născut în Timişoara dezminte aceste zvonuri şi se arată revoltat că, după 26 de ani petrecuţi în Occident, a ajuns să se justifice pentru nişte chestiuni de acest fel. Paradoxal, deşi este cap de listă la PRM, Radu Golban nu vrea să fie asociat cu naţionalismul.

Vă spun sincer, în perioada cât am dorit să strâng semnături ca independent, m-am trezit cu tot felul de întrebări. Am fost întrebat: «E adevărat că nu sunteţi botezat?» Până şi lucrul ăsta m-au întrebat. Eu sunt plecat de 26 de ani din România. După mamă sunt sârb. Bunica din partea mamei a fost născută Georgevici. Bunicii din partea tatălui sunt din zona Huedinului. Discutam cu soţia şi îi spuneam că bunicii mei s-ar întoarce în mormânt să ştie că li se spune că n-ar fi români. Am ajuns ca după 26 de ani în Occident să mă justific că am fost botezat. Unii români cred că dacă eşti compatriot cu ei trebuie să fii în poziţia ghiocelului, deci trebuie să fii evreu dacă deschizi gura. Eu asta deduc. «Dom’le, e spălat, e cu şcoală, prea atacă Germania şi Uniunea Europeană, e exclus să fie român.» Chiar aşa ne ţinem de proşti? Sunt român. Care-i problema? Am şi prieteni evrei şi israelieni. Nu sunt nici evreu, nu sunt nici antisemit. Dar nu sunt naţionalist. Sunt eurosceptic, am reţineri vizavi de Germania şi cred într-o Românie multietnică, după model elveţian. Nu vreau să fiu asociat cu naţionalismul aiurea şi depăşit”, spune Radu Golban.

Sursa: http://www.stiripesurse.ro/declaratii-surprinzatoare-ale-candidatului-care-deschide-lista-prm-la-europarlamentare/

7 raspunsuri
 1. Halucinant
  Halucinant says:

  Chiar daca Funar a exagerat un pic cu metaforele, raspunsul dvs. este si mai halucinant. Poate ar trebui sa aprofundati situatia din Romania.

  Exista teorii despre uciderea lui Eminescu, chiar destul de bine documentate. De asemenea, mi se pare evidenta politica antiromaneasca dusa de o clica de impostori evrei ajunsi in functii, gen Elie Wiesel, Radu Ioanid, HR Patapievici. Despre teroarea practicata in unele localitati din Ardeal de unii lideri maghiari impotriva romanilor s-a tot scris. Xenofobi sunt chiar acestia (ba chiar gasiti xenofobie in draci la popoare care se pretind civilizate), insa vad ca nu va pasa decat de „xenofobia” lui Funar, care vine totusi ca raspuns. Dvs pe ce lume traiti ?

  Romania este deja un stat multietnic, dar nu multinational. Nu inteleg ce intelegeti dvs prin stat multietnic dupa model elvetian. Chiar sunteti atat de naiv incat sa credeti ca Ungaria urmareste altceva decat a urmarit tot timpul ?

  „Unii români cred că dacă eşti compatriot cu ei trebuie să fii în poziţia ghiocelului, deci trebuie să fii evreu dacă deschizi gura. Eu asta deduc.”
  – Deduceti complet aiurea si chiar nu vad de unde „deduceti” asa ceva. Nu are nimeni nimic cu evreii sau cu altii, in schimb altii au cu romanii. Daca doriti dovezi, pai e plin Internetul. Informati-va si veti vedea singur unde este „naţionalismul aiurea şi depăşit”.

  Răspunde
 2. Preda Mihailescu
  Preda Mihailescu says:

  Succes dlui Golban. Cand Havel a intrat in politica, se punea o intrebare care isi are loc si in cazul de fata: daca o calugarita intra intr-un bordel, devine calugarita prostituata sau bordelul manastire? Cu toate acestea, impactul lui Vaclav Havel asupra politicii ramane meritoriu. Succes!

  Răspunde
 3. Dezideriu Dudas
  Dezideriu Dudas says:

  Cand initial am vazut ca ati deschis lista PRM la europarlamentare mi-am zis ca inca un om de valoare nu are nici cel mai mic spirit practic legat de viitorul Romaniei ( ceilalti, din contra, par a fi prea “practici”…)…Citind insa acest articol, pot intui ca de fapt europarlamentarele sunt o miza mult prea mica pentru ce trebuie sa se intample in Romania…
  Astept in continuare sa-mi transmiteti o adresa de email.

  Va redau mai jos mesajul transmis in data de 27 ianuarie 2014 :

  Buna seara,

  Numele meu e Dezideriu Odet Dudas, sunt inginer de profesie ( Faculatea TCM Brasov 1986 ), iar in 1997 devenind consultant de plasamente in valori mobiliare am organizat Asociatia Consultantilor de Investitii de pe Piata de Capital. Din pacate, lipsa de interes a membrilor asociatiei care activau in banci comerciale, in SIF-uri, lipsa de forta a noastra, a consultantilor independenti, au facut ca institutia consultantului de investitii sa nu se dezvolte.
  Dupa o perioada de activare in afaceri, in mediul corporatist ( privatizarea SC Neptun Olimp SA ), pe piata insolventei, incepand cu anul 2008 am devenit Sef Serviciu Evidenta Persoanelor a mun. Constanta, o institutie aflata in subordinea Primariei Constanta si in coordonarea metodologica a Ministerului Administratiei si Internelor.
  M-ar interesa sa iau legatura cu dvs. pe un proiect propus de mine autoritatilor locale constantene, CENTRUL PENTRU GUVERNANTA PUBLICA SI ECONOMICA PRIVATA. Imi puteti da o adresa de email pentru a va transmite cateva detalii ?

  Cu stima,
  Dezideriu Dudas

  centrulocaltransferglobal@gmail.com

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.