Exclusiv | Planul concret de creare a Uniunii Statelor Europei a fost gândit încă din 1943 de Joachim von Ribbentrop, ministrul de externe al Germaniei naziste. Băsescu, ştiai despre asta?

Ideea creării Statelor Unite ale Europei, adusă în discuţie şi la 18 august anul acesta, dar şi săptămâna trecută de preşedintele Traian Băsescu, nu e una nouă. Ea “pluteşte” în aer încă de la primele forme de uniune europeană ce au urmat celui de-al Doilea Război Mondial. Economistul şi politologul român Radu Golban, stabilit în Elveţia, a găsit însă în arhive recent desecretizate şi publicate în Germania un document şocant: planul de creare a “Uniunii Statelor Europene”, elaborat încă din martie 1943 de Joachim von Ribbentrop, ministru de externe al Germaniei naziste în perioada 1939-1945.

În 18 august anul acesta, la Sulina, în cadrul unei întâlniri cu studenţii români din diaspora, preşedintele Traian Băsescu lansa ideea necesităţii constituirii Statelor Unite ale Europei, ca formă politico- economică ce poate menţine statutul de putere mondială a Europei. “Trebuie să decidem repede, în următorii 2-3 ani, dacă vom crea Statele Unite ale Europei sau nu”, a declarat Băsescu. El a mai adăugat că “numai prin cedarea masivă de suveranitate Europa mai poate rămâne o putere economică şi militară”. Chiar săptămâna trecută, joi, 22 septembrie, preşedintele ţării a reluat ideea, declarând cu ocazia unei reuniuni în Bucureşti, organizată de Partidul Popular European, că: “Şansa noastră sunt Statele Unite ale Europei. (…) Trebuie să avem curaj şi să o facem acum şi să începem să vorbim despre Statele Unite ale Europei, dar nu numai să vorbim, ci trebuie să avem forţa politică, fiecare la noi acasă, să ne convingem cetăţenii că aceasta este soluţia”.
Fundaţia «Dr. Rath» a publicat arhivele

În plan extern, tot în luna august, dar cu două zile înainte de afirmaţiile lui Traian Băsescu, în cadrul unei întâlniri, în Paris, preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi-au exprimat intenţia de a crea “un guvern nou al zonei euro”, organism care să fie condus în următorii doi ani şi jumătate de actualul preşedinte al Uniunii Europene, Herman von Rompuy. De asemenea, la 28 august, ministrul muncii din guvernul german, Ursula von der Leyen, văzută ca unul dintre posibilii succesori ai actualului cancelar, a declarat: “Obiectivul meu sunt Statele Unite ale Europei, urmând exemplul altor state federale, precum Elveţia, Germania sau SUA”.

În acest context, când ideea creării Statelor Unite ale Europei pare, într-adevăr, un foarte probabil destin al continentului, un material descoperit de Radu Golban, economist şi politolog român stabilit în Elveţia, printre documentele publicate de curând de Fundaţia “Dr. Rath” din Germania, aduce în prim-plan o informaţie şocantă: în 1943, în plin război mondial, ministrul de externe al Germaniei naziste, Joachim von Ribbentrop, elaborase un plan concret de creare a ceea ce el denumea Uniunea Statelor Europene.
Ţinta documentului, hegemonia nemţească

“Documentul a fost publicat prima oară în 24 iulie anul acesta, de fundaţia respectivă, în baza actelor originale ale procesului de la Nürnberg (n.r. – desfăşurat între 1945-1949, prin procesul de la Nürnberg au fost judecaţi şi condamnaţi pentru crime de război liderii rămaşi în viaţă ai Germaniei naziste), luate de pe microfilmele arhivei americane. Este vorba de documente care au fost clasificate drept secrete vreme de 60 de ani, scopul arhivei fiind de a aduce în atenţia opiniei publice aceste informaţii”, ne-a declarat Radu Golban.

Documentul invocat este semnat de însuşi Ribbentrop şi conţine trei secţiuni: ideile principale prin care Germania trebuie să acţioneze, în beneficiul propriu, pentru crearea Uniunii Statelor Europene, o anexă ce conţine un “formular” ce ar fi trebuit să fie însuşi actul de constituire al acelui megastat european, ambele din 21 martie 1943 şi dispoziţia emisă de Ribbentrop, în 5 aprilie 1943, prin care hotăra crearea în cadrul Ministerului de Externe german a unei “Comisii pentru Europa” ce urma să analizeze şi să elaboreze documentele necesare înfăptuirii acelui plan.

Printre ţările enumerate ca participante “în prima linie” a constituirii acelei uniuni este menţionată şi România, ca aliat, în acel moment, al Reichului condus de Adolf Hitler.

Intenţia lui Ribbentrop – o dominaţie germană a continentului, sub “masca” unei Uniuni de ţări suverane doar pe hârtie – era afirmată în finalul documentului: “Este deja clar acum că Europa viitoare poate să existe dacă hegemonia Germaniei Mari poate fi afirmată cu succes. Garantarea acestei hegemonii este de aceea condiţia de bază pentru noua ordine”.
Ribbentrop a fost judecat la Nürnberg

Joachim von Ribbentrop (1893-1946) a fost unul dintre membrii proeminenţi ai partidului nazist, consilier al lui Adolf Hitler pe probleme de politică externă, ambasador la Londra şi general SS. În perioada 1938-1945, a îndeplinit funcţia de ministru de externe al Germaniei naziste. În cadrul procesului de la Nürnberg ce a urmat celui de-al Doilea Război Mondial, a fost judecat pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii, fiind condamnat la moarte şi executat la 16 octombrie 1946.
Radu Golban a analizat, pentru Libertatea,
actul ce conţine planul Uniunii Statelor Europene:
«Crearea Noii Europe Unite ar fi însemnat chiar renunţarea
la suveranitatea naţională»

“Istoriografia şi vestitele institute de studii europene au ignorat planurile Europei unite ale Germaniei naţional-socialiste conduse de Hitler, stabilind dogmatic un moment fondator postbelic al uniunii in 1951. În politica europeană a Germaniei se încadrează si proiectul naţional-socialist privind Uniunea Statelor Europene”, ne-a declarat Golban.

“Chiar în timpul ocupaţiei naziste a continentului, Germania căuta un model prin care statele reunite în acea Uniune să dea dovadă de credibilitate pentru restul lumii, atunci când ar fi renunţat la suveranitate. O simplă victorie militară temporară nu ar fi fost suficientă pentru a uni Europa în timp de criză. Era nevoie de un set întreg de strategii unificatoare, precum utilizarea elementelor de sugerare a unităţii virtuale, prin care să se asigure un grad ridicat de acceptare a uniunii, atât în SUA şi Marea Britanie, cât şi în rândul populaţiei ţărilor ocupate. Ribbentrop proiecta, pe moment, suveranităţi statale, dar la care să se renunţe prin semnarea, în mod festiv, a actului constitutiv al acelei Uniuni. Crearea Noii Europe Unite ar fi însemnat, de fapt, pentru toate acele ţări, cu excepţia Germaniei, chiar renunţarea la suveranitatea naţională”, a încheiat Radu Golban.

Radu Golban (37 de ani), născut în Timişoara, este politolog, jurist, şi doctor în ştiinţe economice. Este stabilit în Elveţia. El a descoperit, anul trecut, datoria istorică de aproape 19 miliarde de euro pe care Germania o are încă din anii ’30 către România.

Sursa: www.libertatea.ro

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.