Falsa tinta a fost ratata
Recunosc, acest titlu este straniu. El se refera la recentul anunt facut de BNR. Care isi corecteaza din nou prognoza referitoare la inflatie. Conform noilor estimari, inflatia, in acest an, va fi dubla fata de cea anuntata de guvernatorul Mugur Isarescu. Este al cincilea an consecutiv cand tinta de inflatie este ratata de Romania. Pe de alta parte, unul dintre cei mai profunzi analisti financiari, domnul Radu Golban, demonstreaza faptul ca tintele din cand in cand anuntate de Banca Nationala a Romaniei sunt, de fapt, repere false. Si ca ar trebui revizuit nu nivelul de inflatie, ci modul in care BNR apara interesele cetateanului roman.
In exclusivitate pentru CorectNews, reputatul economist Radu Golban face o demonstratie implacabila. In esenta, el pune fata in fata politicile BNR si interesul cetateanului roman. Si de ce nu? De ce sa ne pierdem in fel de fel de speculatii sofisticate asupra sistemului financiar-bancar, asupra situatiei monedei nationale, asupra puterii ei de cumparare, daca scapam din vedere, in mod intentionat sau pur si simplu din prostie, esentialul? Care este esentialul? Rostul unei banci nationale este acela de a apara, prin mecanisme specifice, economia unei tari si, implicit, de a-si apara cetatenii, fie ca sunt simpli salariati, fie ca sunt intreprinzatori. In termenii uzuali ai unei economii de piata, BNR ar trebui sa se faca luntre si punte pentru protejarea capitalului autohton. Tinand cont de autoritatea acestei institutii, pentru atingerea scopului de mai sus, inaltii, competentii si bine platitii ei functionari ar trebui ca, pe altarul acestui generos obiectiv, sa renunte, daca este nevoie, si la obedienta fata de Guvern, si la obedienta fata de Presedintele Romaniei, si la obedienta fata de partidul de guvernamant.
Spre deosebire de alte cateva state europene puternice si stabile din punct de vedere economic, social si politic, Romania permite bancilor comerciale sa ofere credite nu numai in lei, ci in orice alta moneda. Asa ca majoritatea creditelor pe care le iau cetatenii Romaniei, pentru consum, sau societatile comerciale romanestei, pentru investitii, au fost si sunt in euro sau in franci elvetieni. Aparent, aceasta reprezinta un avantaj. Pentru ca dobanda este mai mica. In realitate, cele care ies in castig sunt bancile comerciale. Majoritatea, straine.
Atat timp cat moneda nationala, respectiv leul, este mentinuta artificial la un nivel ridicat, prin eforturile BNR – artificial, intrucat economia nici macar nu bate pasul pe loc, ci regreseaza –, forta de munca nu va fi suficient de ieftina pentru a face Romania atractiva in ochii investitorilor straini. Pe de alta parte, exporturile, desi au crescut, sunt plafonate atat timp cat inflatia este strunita prin mijloace contabile si nu pe cai economice.
In castig ies numai bancile comerciale, care au in continuare posibilitatea de a ne oferi credite in valuta.
Banca Nationala a Romaniei are la indemana o solutie foarte simpla. Si extrem de eficienta. Aceea de a decide transformarea tuturor creditelor existente in credite in lei pentru trecut iar pentru prezent sii viitor, interzicerea creditarii in valuta. Evident, o asemenea masura ar trebui insotita si de o inflatie naturala. Si sanatoasa. Este una dintre cheile relansarii economiei romanesti. Chiar daca asta ar presupune ca Banca Nationala a Romaniei sa nu mai fie sluga Guvernului si Presedintiei.
Sursa: www.corectnews.com