Germania are datorii de 19 miliarde de euro catre Romania

Miercuri a avut loc la Bruxelles, in incinta Parlamentului European, seria de conferinte “Cauzele euroscepticismului”. Initiativa i-a apartinut eurodeputatului Adrian Severin, din dorinta de a discuta, impreuna cu invitatii sai, pe marginea judecatilor care stau la baza euroscepticismului si a problemelor pe care acesta le ridica.

Alaturi de Adrian Severin s-au aflat, printre altii, cunoscutul economist Radu Golban, dr. Klaus Thorner (Germania), dr. Albrecht Ritschl (Marea Britanie), senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu, eurodeputatul PNL Norica Nicolai si jurnalistul Lia Lucia Epure.

Adrian Severin a organizat aceste conferinte pentru a crea un cadru in care specialisti care au studiat euroscepticismul sa poata sa-si prezinte ideile si concluziile referitoare la acest fenomen, care este in crestere. Eurodeputatul a subliniat, in discursul sau de la Parlamentul European, fiind sustinut in aceasta idee si de Radu Golban, ca euroscepticismul nu are un caracter anti-european sau nationalist, ci este rezultatul scaderii increderii cetatenilor in institutiile europene.

Argumentele eurosceptice exista si printre ele se regasesc deficitul democratic al UE sau pretinsa imposibilitate de a construi o democratie transnationala, discriminarea impotriva anumitor state membre sau a cetatenilor acestora, tentatiile hegemonice ale principalilor protagonisti nationali europeni, caracterul oligarhic al birocratiei europene, lipsa unei solidaritati transnationale reale, lipsa unei atitudini corecte din partea celor mai dezvoltate natiuni europene catre cele mai putin dezvoltate, neincrederea indusa de datorii istorice nerezolvate etc. Astfel de argumente sunt ingrijoratoare pentru viitorul proiectului european.

Una dintre temele principale din cadrul conferintelor a fost datoria istorica a Germaniei fata de Romania, subiect analizat si dezbatut pe larg de economistul Radu Golban, cel care a descoperit ca Germania are datorii de 19 miliarde de euro catre Romania care dateaza din perioada celui de-al Treilea Reich.

Cititi aici discursul lui Adrian Severin

Cititi aici discursul lui Radu Golban

Cititi aici discursul lui Klaus Thorner in limba romana

Cititi aici discursul lui Klaus Thorner in limba engleza

Cititi aici interventia lui Sorin Rosca Stanescu

Cititi aici interventia Noricai Nicolai

Cititi aici interventia Liei Epure

Sursa: www.corectnews.com