Ioan Ghise, interpelare despre datoria financiara a Germaniei fata de Romania

Senatorul liberal de Brasov, Ioan Ghise, a prezentat marti, 18 septembrie, in Senatul Romaniei, catre primul ministru Victor Ponta, interpelarea cu titlul “Datoria financiara a Germaniei fata de Romania, datorie din perioada celui de-al doilea Razboi mondial“.

Obiectul interpelarii este solicitarea catre Guvern si Banca Nationala a Romaniei, de a prezenta public situatia datoriei Germaniei fata de Romania, datorie din perioada celui de-al doilea Razboi mondial, anul 1944.

Aceasta datorie recunoscuta de catre Banca de Reglementare Internationala si arhivele Germaniei (fosta Republica Federala Germana) sunt in prezent recunoscute si de catre oficiali ai BNR.

Sursa documentarii este cercetarea initiata de ec. dr. Radu Golban, cetatean german, originar din Romania, din municipiul Timisoara, care a purtat o indelungata corespondenta cu BNR.

In martie 2012, sub egida Consiliului de administratie al BNR si respectiv a sectiei de stiinte economice, juridice si sociologice a Academiei Romane s-a dezbatut problema stadiului relatiilor economice romano-germane de la sfarsitul celui de-al doilea Razboi modial.

Cu acest prilej s-a confirmat o datorie de ~ 1 Miliard de marci germane( ~ 58 miliarde lei) la sfarsitul anului 1944.

Interpelarea solicita ca Guvernul Romaniei si BNR sa prezinte scris pozitia oficiala a Romaniei pe acest subiect si actiunile pe care partea romana urmeaza sa le intreprinda.

Sursa: www.corectnews.com