Manolis Glezos, un simbol national al Greciei, il acuza pe ministrul german al Finantelor de ”analfabetism istoric”
Manolis Glezos, cel care la 31 mai 1941 a dat jos steagul nazist de pe Acropole si care de atunci a devenit un simbol national al Greciei, a criticat guvernul elen pentru politica „slaba” si „oportunista” si pentru incapacitatea acestuia de a ridica problema datoriei pe care Germania o are fata de Atena. Criticile sale l-au vizat in acelasi timp si pe ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble, pe care, in aceeasi problema a datoriilor Germaniei fata de Grecia, l-a acuzat de ”analfabetism istoric”.
Potrivit Agerpres, intr-un interviu recent pentru cotidianul Die Welt, Manolis Glezos (90 de ani) a declarat ca „suma datoriilor Germaniei fata de Grecia se ridica la cel putin 162 de miliarde de euro, fara a lua in calcul si dobanzile”. ”Aceasta suma a fost stabilita de o comisie interaliata in 1946. 108 miliarde reprezinta pagubele pricinuite infrastructurii tarii de catre ocupatia germana si 54 miliarde reprezinta imprumuturile fortate pe care Grecia a fost nevoita sa le acorde celui de-al Treilea Reich si care nu au fost returnate”.
In acelasi interviu, citat de agionoros.ru, Manolis Glezos a afirmat ca nazistii au scos din Grecia cele mai valoroase monumente de arta antica, o problema care de asemenea nu este pusa.
Ca raspuns la cele afirmate de Glezos, ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a declarat, conform aceleiasi surse, ca Grecia nu trebuie sa se astepte la niciun fel de compensatii sau reparatii din partea Germaniei.
Comentand afirmatiile ministrului german, Manolis Glezis l-a acuzat pe acesta de ”analfabetism istoric”. ”Domnul Schaeuble si-a demonstrat analfabetismul sau istoric. Prin declaratia sa, el a aratat totala sa necunoastere a istoriei celui de-al Doilea Razboi Mondial. El este si un ingrat, pentru ca nu recunoaste contributia importanta a poporului grec la eliberarea Europei”, a declarat Glezos.
Legat de afirmatiile ministrului german, ziarul Tagesspiegel a analizat amploarea pagubelor pricinuite Greciei de ocupatia germana. ”Nici o alta tara ocupata de Germania nu a suferit precum Grecia. 130.000 de femei si copii au fost ucisi ca act de razbunare pentru actiunile partizanilor. Zeci de mii de oameni au murit de foame. 50% din infrastructura si 50% din potentialul industrial al tarii au fost distruse”, scria Tagesspiegel.
Vocea lui Manolis Glezos este una cu autoritate in Grecia datorita actului sau de sfidare din timpul razboiului, in urma caruia s-a ales cu o condamnare la moarte in absenta din partea nazistilor. Si-a petrecut 16 ani de viata in inchisoare sau in exil. Deputat din partea principalul partid grec de opozitie, Syriza (stanga radicala), el ramane un parlamentar influent la cei 90 de ani ai sai.
Sursa: www.hotnews.ro