Traian Băsescu i-a păcălit din nou pe români
Preşedintele Traian Băsescu încearcă să-i convingă pe români că a redresat ţara. Nu doar realitatea pe care o trăiesc românii îl contrazice, ci şi datele Eurostat. Cele pe care a omis să ni le spună.
O primă păcăleală mai mică…
De aproape o săptămână, Traian Băsescu aproape zilnic iese în public şi le spune românilor că ţara s-a redresat în urma măsurilor care el le-a luat în luna mai 2010 şi pe care le-a executat fără crâcnire guvernul Boc: tăierile de salarii, concedierile şi celelalte măsuri de austeritate. Şi pentru a fi şi mai convingător încearcă să acrediteze faptul că datele pe care le prezintă sunt publicate pe Eurostat (organismul care se ocupă cu statistica al Comisiei Europene – n.a.). „Fac precizarea că toate cifrele pe care le voi utiliza în această declaraţie de presă sunt cifre Eurostat, exact ca să nu facă nimeni eforturi să le caute în altă parte. Dacă se dă pe site-ul Eurostat cifrele pe care le voi prezenta se găsesc acolo”, spune Traian Băsescu, încercând să acrediteze ideea că specialiştii străini sunt cei care au confirmat „justeţea” măsurilor luate de el. Traian Băsescu mizează pe faptul că foarte multă lume nu cunoaşte „bucătăria” sistemelor de informare statistică. Ei bine, aici suntem în faţa primei păcăleli a preşedintelui. Datele publicate de Eurostat despre România provin de la Institutul Naţional de Statistică şi sunt trimise periodic la Comisia Europeană de către Guvernul României. De fapt, Eurostat publică datele primite din cele 27 de state din UE. Deci lucrează cu „materialul clientului”. Care poate fi şi „ajustat” în funcţie de interesele proprii.
… şi două medii
Traian Băsescu bate moneda pe faptul că România a ajuns în 2012 la un deficit bugetar de 2,9%, faţă de 9% cât avea în 2009. Şi susţine că s-a ajuns la 2,9% deficit bugetar tocmai datorită măsurilor luate de el şi că acum România este OK. Că în realitate lucrurile nu stau deloc aşa, pentru Traian Băsescu (şi aparatul său de propagandă) nu contează. Dar să facem o paralelă între ce a afirmat Traian Băsescu şi ce am găsit pe Eurostat. (Menţionăm că intră la capitolul „criză” toate ţările din UE care au înregistrat un deficit bugetar peste -3%)
– Saltul este enorm şi nu există niciun stat în Uniunea Europeană care să fi avut deficit de 9%, să-l reducă în interval de practic doi ani şi jumătate (Traian Băsescu – 26 aprilie la Palatul Cotroceni);
– Letonia: -9,8% în 2009 >> -1,2% în 2012; Lituania: -9,4% în 2009 >> -3,2% în 2012;
– Eu nu vin niciodată sau nu mă exprim public fără să fiu pregătit. Ăsta e Eurostatul de acum câteva zile, da? Şi vedem câte ţări erau în criză în 2009 şi câte au ieşit. Trei au ieşit, atât, din care România e una din cele trei; a ieşit Germania anul trecut din deficit excesiv şi anul acesta iese România şi Ungaria (Traian Băsescu – 29 aprilie la TVR1)
– Bulgaria: -0,8%; Germania: 0,2%; Italia: -3%, Letonia: -1,2%; Ungaria: -1,9%; Austria: -2,5%; România: -2,9%.
Ce a omis să spună Traian Băsescu
„Nu mă refer (doar) la capacitatea de a reduce deficitul de la 9% la 2,9%, mă refer la timpul scurt în care reducerea deficitului bugetar s-a făcut, cu menţinerea ţării în parametrii de datorie publică de 37,8% din produsul intern brut, faţă de 60%, cât este maxim”, afirmă Traian Băsescu. Da, aici este aici. Preşedinte nu ne spune că deficitul bugetar a scăzut la noi în primul rând prin gradul de îndatorare publică. Nu ne spune că din cele 21 de state din UE care au avut sau mai au probleme, România, cu un procent de creştere de 14,2% a datoriei publice între 2009 şi 2012, se află în „top 10”, mai precis pe locul 9 din 21. Nu ne mai spune Traian Băsescu că în general statele din UE nu s-au prea „chinuit” să respecte plafonul de îndatorare de 60% „admis” (doar Bulgaria, Cehia, Letonia, Lituania, şi Polonia – deci toate state foste comuniste!, sunt sub plafonul de 60%, iar „cenuşăreasa” Bulgaria chiar stă foarte bine: are 18,5% din PIB datorie publică).
Dar omisiunea cea mai mare o face Traian Băsescu atunci când critică guvernul Tăriceanu (pe care îl acuză de toate relele ce au urmat – n.a.) pentru că deşi în 2008 a existat o substanţială creştere economică, deficitul bugetar era de 5,7%. Ei bine, Traian Băsescu nu ne prezintă nişte date dintre 2008 şi 2009 (şi ele sunt pe Eurostat). Dacă le-ar fi prezentat, atunci toată lumea ar fi aflat cine a stat cu adevărat la baza crizei din România. Iată despre ce este vorba.
La finalul guvernării Tăriceanu, datoria guvernamentală era de 13,4% din PIB; la finalul anului 2009, guvernul Boc 1 înregistra o datorie de 23,6%. Deci o creştere de 10,2% într-un singur an. Enormă pentru România (care în niciun caz nu are forţa economică a Franţei, Italiei sau Angliei), şi care ne-a plasat pe locul 10 din 27 de state în ceea priveşte procentul creşterii datoriei între 2008 şi 2009. Mai mult, în 2008 – aşa-zisul an an pomenilor electorale –, cheltuielile guvernului au reprezentat 39,3% din PIB, în timp ce, în 2009, cheltuielile guvernului au crescut la 41,1%. Şi atenţie, bugetul de stat pe 2009 a fost votat spre sfârşitul lunii februarie, şi, conform spuselor lui Traian Băsescu, „în februarie am aflat că intrasem deja în criză severă”. Şi nu trebuie omis nici următorul aspect: în 2008, veniturile bugetare au reprezentat 33,6% din PIB, în timp ce, în 2009, ele au fost de 32,1%. Deci, toţi indicatorii arată că „artizanul” crizei în România a fost guvernul Boc 1. Ceea ce Traian Băsescu se fereşte ca de dracu’ să spună.
Mai avem un indicator pe care preşedintele îl trece sub tăcere: România este pe locul 3 din coada UE la procentul veniturilor guvernamentale în 2012: loc 27: Lituania – 32,9% din PIB; loc 26; Slovacia – 33,1%; loc 25: România – 33,5%. De menţionat că doar 8 state din 27 au sub 40% venituri din PIB şi că Grecia, „cea mai afectată de criză”, avea 38,3% venituri în 2009, iar în 2012 – 44,7%.
Toate datele prezentate pe Eurostat nu demonstrează deloc – chiar şi în situaţia ajungerii la 2,9% deficit bugetar – că România şi-a revenit şi că „totul este bine”.
NOTĂ. Eurostat precizează că are rezerve faţă de datele primite de la statele membre. Este deci posibil – în ceea ce ne priveşte – ca informaţiile transmise la Bruxelles să nu fie chiar cele corecte.
Vă prezentăm un exemplu:
– Eurostat din aprilie 2012: venituri guvernamentale 2011 – 32,5%
– Eurostat din octombrie 2012: venituri guvernamentale 2011 – 32,3%
– Eurostat din aprilie 2013: venituri guvernamentale:33,8%
Sursa: www.cotidianul.ro