Universitatea de Vest Timişoara, amendată de CNCD pentru discriminarea unui fost profesor asociat

Un fost cadru didactic asociat al Universităţii de Vest din Timişoara, Radu Golban, care reclamase universitatea la CNCD după ce i-a fost retras dreptul de a preda „din cauza activităţii sale publicistice”, spune că instituția a fost amendată de Consiliu cu 2.000 de lei pentru discriminare.

Economistul Radu Golban, fost cadru didactic asociat al Universităţii de Vest din Timişoara, care trăieşte în Elveţia şi căruia universitatea i-a retras dreptul de a preda pe motiv că a scris articole defăimătoare la adresa Germaniei, a primit o sentinţă favorabilă din partea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, care a anunţat că a constatat discriminarea în cazul său şi că instituția de învățământ superior este amendată cu 2.000 de lei. El a declarat, luni, că a aşteptat această decizie aproximativ un an.

„În iulie anul trecut am depus plângerea, mi-au spus că nu au mai avut un caz similar. Am aşteptat un an şi am pierdut toate speranţele în privinţa acestei decizii. CNCD a constatat discriminarea în cazul meu, pe motive politice, şi a amendat UVT cu suma de două mii de lei”, a declarat Radu Golban.

Golban a spus că decizia CNCD poate fi contestată de reprezentanţii Universităţii de Vest. „Cei de la UVT pot contesta pe cale administrativă această decizie, dar am discutat cu avocatul, iar din moment ce nu au trimis la solicitarea CNCD niciun răspuns e puţin probabil să mai atace. Eu, cu această decizie, pot merge în instanţă să cer despăgubiri, însă nu am decis dacă voi face acest lucru, urmează să mă consult cu avocatul meu. Am avut o activitate de peste zece ani în Timişoara şi nu am făcut niciodată politică la ore”, a precizat Golban.

Reprezentanţii Universităţii de Vest din Timişoara au declarat, că nu au primit, până luni, decizia CNCD şi că aşteaptă o comunicare oficială în acest caz. „Aşteptăm o comunicare oficială după care vom formula un răspuns în privinţa deciziei CNCD”, a declarat Florin Jurca, purtătorul de cuvânt al Universităţii de Vest din Timişoara.
Fost profesor colaborator ar Universităţii de Vest din Timişoara, Radu Eugen Golban a reclamat la CNCD că este discriminat după ce universitatea i-a retras dreptul de a preda studenţilor de la Facultatea de Ştiinţe Politice „din cauza activităţii sale publicistice”.

Astfel, Golban solicita CNCD „să se constate ca fiind discriminatorie” o decizie a Consiliului Facultăţii de Ştiinţe Politice din 23 octombrie 2012, în urma căreia, după o perioadă în care a susţinut cursurile la disciplina Economie mondială, Politicile UE, Negocieri şi conflicte, în cadrul Departamentului Relaţii Internaţionale şi Studii Europene al Universităţii de Vest din Timişoara – linia de predare în limba germană, a fost înştiinţat de către şeful departamentului, Alexandru Jadăneanţ, că nu va mai putea susţine cursuri în cadrul universităţii, întrucât activitatea sa publicistică „ar aduce atingeri Germaniei”.

De cealaltă parte, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Pirtea, susţinea că întreruperea contractului cu Radu Eugen Golban nu are legătură cu activitatea publicistică a acestuia. „Domnul Golban era cadru didactic asociat, adică un colaborator. Colaboratorii sunt angajaţi pe durata unui an ori pe un semestru. În fiecare an universitar, în funcţie de numărul de ore, dăm orele libere colaboratorilor. A fost un an în care domnul Golban a fost colaborator, după care în anul universitar următor Departamentul, Facultatea de Ştiinţe Politice, în speţă, a decis ca orele suplimentare să le facă internii. Decizia nu are nicio legătură, absolut nicio legătură cu activitatea publicistică”, declara Pirtea.

Potrivit rectorului, un alt motiv pentru care s-a decis întreruperea colaborării este că Golban susţinea examenele cu studenţii prin e-mail ori preda modular cursurile. „El (Radu Eugen Golban – n.r.) locuieşte în străinătate, venea modular să ţină acele ore, a dat examenele pe e-mail şi facultatea nu îşi doreşte genul acesta de colaborare la distanţă. Când venea la Timişoara, venea la un anumit interval de timp şi făcea totul modular, studenţii nu îşi doresc chiar aşa să stea de vineri până duminică în şcoală, pentru a recupera orele pe care le-ar fi putut ţine săptămânal”, spunea Pirtea.

Sursa: Realitatea